Michelle Obama – Povestea unei adevărate doamne

Neurmărind campania electorală a lui Obama, nici știrile din timpul celor două mandate ale sale, am citit autobiografia lui Michelle Obama, fără a fi influențată de aparițiile sale media, articole sau reportaje care s-o fi avut în prim plan pe Michelle sau pe Barack ori pe soții Obama.

Am descoperit o femeie puternică, integră, generoasă care-și prezintă cu modestie și sinceritate povestea de viață, începând cu fragmente din copilărie, adolescență și încheind cu părăsirea Casei Albe, odată cu începerea mandatului lui Trump.

Câteva motive pentru care aș recomanda această carte:

-Ilustrează, din punctul meu de vedere, ce înseamnă să duci o viață plină sens: împletirea armonioasă a vieții de familie cu cea profesională, cea din urmă fiind condusă de ideea dăruirii, susținerii altora. Și-a început cariera ca avocat, dar și-a urmat chemarea, dedicându-se proiectelor sociale, fiind motivată de dorința de a face o schimbare. Michelle a fost activ implicată in programe educaționale, sociale, menite să inspire și să susțină adolescenți din medii defavorizate, dar a inițiat și mișcări de sprijin pentru soldații americani și familiile acestora.

-E reconfortant să întâlnești un personaj cu integritate, fidel principiilor morale după care își conduce viața. Câtă eleganță în exprimare și în reacții! Iat-o de exemplu pe tânăra Michelle decizînd că nu are niciun sens să se ducă la consiliera din liceu să-i demonstreze că aceasta din urmă nu avusese dreptate cu privire la șansele lui Michelle de a intra la Princeton, înțelegând din adolescență că nu e sănătos să investești efort și energie în lucruri ce nu aduc niciun beneficiu. Spre finalul volumului, când ajungem la momentul în care Trump câștigă alegerile, uimirea și dezamăgirea sunt exprimate cu diplomație și fără amărăciune.

-Are o latură educativă, care este observată cu ușurință de către oricine e interesat de experiența formativă a personajelor, oamenilor în general. Tind să cred că ar fi o lectură utilă oricărui părinte care vrea să crească un copil ambițios, puternic și independent, atât Michelle cât și mama acesteia dovedindu-se a fi adevărate mame model.

Lectura aceasta mi-a stârnit interesul față de soții Obama și am început să ințeleg fascinația unora pentru acest cuplu. L-am adăugat pe Barack Obama în lista mea ”de citit”. Dinamica din cuplu, susținerea reciprocă, adimirația unuia față de celălalt și comunicarea îi ajută să treacă prin episoadele mai dificile și solicitante din viață. Par să fie un cuplu perfect, în cadrul căruia ambii parteneri continuă să se dezvolte.
Ar mai fi foarte multe de spus, dar povestea lui Michelle rămăne o experiență unică, fiecare cititor descoperind unghiuri, perspective, emoții care pot scăpa altora. E genul de lectură a cărei interpretare e nuanțată de ce am trăit, ce căutăm, ce ne doare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s